Publicēts Kategorijas Dzīve notiek!

Čili – asais, dedzinošais, bet vērtīgais pipars

Cilvēki iedalās divās daļās – vieni mīl čili pievienot ēdieniem, bet otri no čili turas pa gabalu. Taču neatkarīgi no Tavām simpātijām vai antipātijām pret čili, ir vērts uzzināt vairāk par šo interesanto augu!

1. Agrīnajās civilizācijās čili izmantoja kā valūtu, lai pirktu un pārdotu dažādas lietas.
2. Āfrikas lauksaimnieki čili piestiprina pie žogiem, lai aizbiedētu ziloņus no saviem zemes gabaliem. Ziloņiem ir ļoti attīstīta oža un, kā izrādās, nepavisam nepatīk čili aromāts.
3. 1912. gadā Vilburs Skovills izstrādāja čili asuma skalu, tās mērvienība ir “SHU” jeb Scoville Heat Units.
4. “Carolina Reaper” ir šobrīd pasaulē visasākais čili pipars, kas pēc Skovilla skalas ir 2,2 miljonu SHU ass. Tas nozīmē, ka šis pipars ir dedzinošāks par piparu gāzes aerosolu.

5. Čili satur ļoti daudz C vitamīna, kas ir ļoti svarīgs imūnsistēmai, kā arī daudz beta karotīnu, ko ķermenis pārvērš A vitamīnā.
6. Lai pasargātu sevi no asā čili, pēc tā apēšanas ķermenis atbrīvo endorfīnus, kas ir dabīgs pretsāpju līdzeklis cilvēka organismā, rada labsajūtu un eiforiju, kā arī nomierina.
7. Lai mazinātu čili izraisīto dedzināšanas sajūtu, ieteicams uzņemt treknus vai taukainus ēdienus, piemēram: pienu, biezpienu vai saldējumu. Ūdens vai gāzēti dzērieni nesamazinās dedzinošo sajūtu.
8. Čili sēklas nav čili asākā daļa, bet gan baltās membrānas, pie kā čili iekšpusē tās piekļaujas.
9. 100 gramos čili ir tikai 40 kalorijas.
10. Mūsdienās visā pasaulē ir vairāk nekā 400 dažādu čili šķirņu.

Nepadedzinies! Ja nepieciešami līdzekļi lielākam pirkumam, mājokļa remontam vai labiekārtošanas darbiem, izvēlies saprātīgu aizdevumu – Luminor patēriņa kredītu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *